Thursday, December 4, 2008

Gulai Ikan Temenung dengan Ulam Raja & Mengkudu

Esok dah nak balik...satu apa pun kami tak pack lagi..kalau dulu masa dok Johor, excited nak balik Kedah..naik bas dekat sepuluh jam dari JB sampai Sahab Perdana, kadang-kadang turun depan Pekan Rabu..masa tu tough, naik bas sepuluh jam, berenti dua kali makan, pi toilet tiga kali....pusing-pusing tidur ataih bas single seat banyak kali...sedaq sedaq masuk dah tol Aloq Staq selatan...dari highway nampak dah Menara Aloq Staq depan sekolah dulu..(sekolah Convent)..masa tu dah tak sabaq nak turun bas

Bila esok tu bangun, yang best sekali dapat makan my mom's breakfast..nasi goreng campoq dengan ikan temenung goreng had semalam..tu yang sedap

Tengahari makan sambai tumeh ikan temenung lemak beli di market, boleh tambah tiga pinggan, kalau buat sambai belacan makan dengan ulam raja ambik depan rumah lagi best, kadang-kadang makan pucuk mengkudu, tapi kena rebuih dulu, baguih makan pucuk ni..pernah makan pucuk bebuaih...? mai aloq staq baru tau...:-)

Makan nasi dengan ulam-ulam ni syok kalau ada gulai ikan, kami sini suka ikan temenung, had lemak tu yang sedap...forget about cholesterol...dulu masa market lama di seberang perak, ada satu aci dok giling rempah gulai..memang sedap, gerai dia kecik dalam 4 kaki darab 4 kaki saja..tapi rempah tu kalau makan sampai bau tangan dua tiga jam melekat ;-O

La ni tak tau ada lagi ka dak..masa tu pun aci tu dah dalam 40an..

Apa-apa pun yang mak masak memang sedap..tu yang tak sabaq nak balik ni...

2 comments:

Azmi Ahmad said...

Salam Sue..

Gulai masakan Mak memang sedap..tambah lagi kalau rempahnya rempah giling. Sekarang rempah giling dah tak ada...batu giling depa buat perhiasan di laman rumah. Ikan temenung yang lemak tu orang Kola Kedah panggil Temenung Perut Labuh..

sue said...

En Azmi,
OO tak tau pun depa panggil Temenung perut labuh..labuh dgn lemak?

kat kola kedah ada tmpt proses baja ikan ka? kdg2 petang-petang dok bawah pokok ceri angin tiup bau 'wangi'..depa kata bau ikan baja? betoi ka..?